Informatie voor jongeren

Misschien vind je het een beetje eng of raar om naar een psycholoog te gaan. Misschien zie je ertegenop omdat je niet precies weet wat je kunt verwachten. Maak je er niet te veel zorgen over, want praten met een psycholoog is niet eng. En je bent ook zeker niet gek als je met een psycholoog praat. Wij kunnen je juist helpen om problemen op te lossen waar je zelf niet uitkomt, waardoor je je beter gaat voelen. Daarom hopen we dat je ons wilt vertellen over de dingen die goed gaan in je leven. En ook over dingen die jij moeilijk vindt in je leven en waar je je misschien rot over voelt. Of verdrietig, of bang of boos.

 

Waarom gaan kinderen en jongeren naar een psycholoog?
Eigenlijk zijn er heel veel redenen waarom kinderen en jongeren bij ons komen. Soms is er iets gebeurd wat zij niet goed begrijpen. Bijvoorbeeld als hun vader en moeder gaan scheiden. Soms zijn ze erg bang voor iets. Misschien hebben ze iets heel naars meegemaakt waar ze steeds aan moeten denken. Sommige kinderen en jongeren vinden het moeilijk om vrienden te maken. Ze voelen zich alleen en verdrietig. Of ze maken veel ruzie, thuis of op school. Misschien heb jij nog een andere reden om bij ons te komen, dat kan natuurlijk ook.

 

Wat doet een psycholoog?
Als je voor de eerste keer bij ons komt, willen we je graag goed leren kennen. Onze psycholoog stelt je dan allerlei vragen en luistert ook goed naar je verhaal. Waar maak jij je zorgen over? Wat vind je moeilijk of waar ben je boos of verdrietig over? Hoe ga je daarmee om? En wat wil je graag veranderen in je leven? Samen bekijken we hoe jij daar kunt komen. En hoe je het beste met je problemen om kunt gaan. Het kan zijn dat je een paar keer alleen bij de psycholoog komt. Het kan ook dat je samen met je vader en/of moeder komt.

 

Hoe is het om met een psycholoog te praten?
De meeste kinderen en jongeren vinden het fijn om te kunnen praten over de dingen waarover ze zich rot voelen. Ze worden minder boos of verdrietig. Of zijn opgelucht omdat ze hulp krijgen bij het oplossen van hun probleem. Soms is het in het begin best moeilijk om te praten over nare gevoelens. Misschien weet je er zelfs de woorden niet voor. Dat is niet erg. De psycholoog helpt je daarmee. Of je maakt er een tekening van, dat helpt soms ook om iets duidelijk te maken. Uiteindelijk zul je merken dat je je er beter door gaat voelen, omdat je leert hoe je dingen zelf kunt veranderen. Je zult zien dat er meer lukt dan je vooraf dacht!

 

Blijft mijn probleem wel geheim?
Ja, want psychologen hebben geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat de psycholoog jouw probleem dus niet zal doorvertellen aan school of aan andere mensen als jij dit niet wilt. Dit kunnen jullie samen bespreken. Voordat er een schoolgesprek of een oudergesprek plaatsvindt spreken we eerst met jou door welke informatie jij wel of niet met anderen wilt delen.