Informatie voor kinderen

Soms heb je een probleem dat je zelf niet goed  kunt oplossen. Bijvoorbeeld als er iets gebeurd is waar je je rot over voelt. Of als je ergens heel bang voor bent. Of misschien gaat het niet zo goed op school en vind je het moeilijk om vriendjes of vriendinnetjes te maken. Misschien voel je je vaak boos of verdrietig. Of je hebt het gevoel dat niemand jou snapt.

Soms helpt het dan om er met je vader, moeder of met je juf of meester over te praten. Maar als dat niet genoeg helpt, dan is het fijn om met een psycholoog te praten. Die kan samen met jou en je ouders kijken waar het probleem vandaan komt en hoe we jou het beste kunnen helpen.

 

Wanneer kun je naar ons toekomen?

  • als je bijvoorbeeld geen of weinig vriendjes of vriendinnetjes hebt, wordt gepest, of als je je vaak bang voelt en sommige dingen niet goed durft;
  • als het je niet lukt om je aan regels of afspraken te houden, of als je vaak ruzie hebt met je ouders, met je vrienden of je juf of meester. Je voelt je vaak boos of niet begrepen;
  • als je op school niet goed kunt meekomen, je hebt bijvoorbeeld moeite met leren of lezen, je vindt het lastig om op te letten of je bent bang dat je iets niet kunt.

 

Wat doet de psycholoog?
Als je voor de eerste keer bij ons komt, wil de psycholoog jou en je ouders graag leren kennen. Jij en je ouders kunnen dan vertellen hoe het thuis met je gaat, en op school, waar jij blij van wordt en waarvan juist helemaal niet. Misschien vind je het heel spannend om met een psycholoog te praten. Dat is helemaal niet erg, de meeste kinderen vinden het spannend. Als je vaker bij ons bent geweest gaat dit gevoel vanzelf over.

Om je goed te kunnen helpen vraagt de psycholoog je om een paar keer naar ons toe te komen. Jullie doen dan samen wat spelletjes en testen. De meeste kinderen vinden dit leuk. Op deze manier kunnen we ontdekken waar je goed in bent en hoe we jou kunnen helpen zodat je je beter gaat voelen.