Ouders/verzorgers en hun kinderen worden naar onze praktijk verwezen door huisartsen, medisch specialisten of jeugdartsen.
De vraagstelling kan bestaan uit enkelvoudige problematiek waarbij een korte behandeling volstaat. Voorbeelden van dergelijke vraagstellingen zijn:
- Ik voel me vaak onzeker wanneer ik in een groep ben
- Ik ben bang voor honden
- Ik voel mij vaak verdrietig
- Ik en mijn ouder(s) begrijpen elkaar vaak niet waardoor we steeds weer in een vicieuze cirkel van ruzies terecht komen.
Bij dergelijke hulpvragen werken we klacht- en vraaggericht.
Soms ligt er een onderzoeksvraag onder een vraagstelling. Wij verrichten altijd ‘gelaagde diagnostiek’. Dat wil zeggen dat wij niet een standaard uitgebreide testbatterij afnemen wanneer er een vermoeden van een stoornis is. Wij beginnen met een kort basisonderzoek. Wanneer hier meer zorgen uitkomen, vraagt dit om aanvullende diagnostiek. Dit doen wij om op een efficiënte en kostenbesparende manier te kunnen werken, aangezien er vaak een andere oorzaak onder probleemgedrag ligt dan een stoornis.
Wanneer er uit de ‘basisdiagnostiek’ echter flinke zorgen en veel aanknopingspunten voor een mogelijke stoornis komen, zijn wij in staat om gedegen en kwalitatief goed onderzoek uit te voeren. Dit met het doel meer inzicht te krijgen op intellectueel, persoonlijk en neuropsychologisch vlak.
Binnen de PVP werken we met een hecht team van professionele en kundige universitair opgeleide therapeuten (met een BIG-registratie), welke veel ervaring hebben rondom gespecialiseerde diagnostiek. Hierbij kun je denken aan vragen op het vlak van ontwikkelingsstoornissen en leer- en gedragsstoornissen. Ter consultatie hebben wij overleg met een kinderpsychiater en kinderartsen.
Uit onderzoek blijkt dat er met veel kinderen te lang wordt ‘aangemodderd’ alvorens zij uitgebreid onderzocht worden. Veel tijd is dan verloren gegaan, soms heeft er al een doublure plaatsgevonden en is het zelfvertrouwen van een kind ernstig geschaad. Zonder een goede diagnose en passende psycho-educatie blijft alle coachende ouderbegeleiding zonder (voldoende) resultaat en levert het juist extra frustratie op.
Bij complexe systemen en ingewikkelde problematiek is het dus een voorwaarde om vooraf zoveel mogelijk duidelijk te krijgen over de haalbaarheid van doelen, maar zeker ook waar de risico’s en krachten/kwaliteiten van een kind en het gezin liggen. Van daaruit wordt een passend behandelplan opgesteld.